Văzul- Ochiul are o structură și origine complexă de forma unui glob, însoțit de organe anexe. Celulele fotosensibile se găsesc în retină și receptionează lumina. Ochii nu au pleoape și au o membrană nictitantă. Ochiul peștilor osoși este hipermetrop (nu vede aproape) și se poate acomoda numai pentru o vedere in departare. distanta minima la care poate vedea este de 5m.
Mirosul- Organul olfactiv nu este dezvoltat, fiind reprezentat de 2 nări și 2 săculeți dinăuntrul capului, ce conțin câteva celule olfactive.
Auzul- Organul auditiv este reprezentat numai prin urechea internă (labirintul membranos) formată din utriculă, cu trei canale semicirculare și saculă, cu o formațiune numită lagenă.
Musculatura- Musculatura peștilor este reprezentată, în principal, de 2 bande de celule musculare, întinse de-a lungul fiecărei laturi ai corpului. Acestea asigură flexiunea trunchiului. Alți mușchi sunt cei cranieni. Aproape toți peștii au vezica înotătoare(scrumbia nu are vezica), care este umplută cu o mulțime de gaze, în special oxigen. Ea ajută peștele să-și modifice densitatea corpului.
Scheletul- Peștii dispun de schelet intern format din scheletul capului,
trunchiului și inotătoarelor. Scheletul capului cuprinde cutia craniană,
oasele feței, oasele gurii, operculele. Scheletul trunchiului este
format din coloana vertebrală care cuprinde un numar diferit de
vertebre. De apofizele acestora sunt prinse coastele.

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu